Kameraderi eller inkompetanse?


Debattinnlegg av Tor Inge Vormedal.

Driver politiet med kameraderi overfor kollegaer som mistenkes for promillekjøring eller er de bare inkompetente når det gjelder etterforskning?

I Haugesunds Avis den 7. juni kan vi lese om en planlagt rettssak mot en politimann på Stord som er avlyst. Politimannen sier at han er skuffet over at han ikke får møte i retten. Det er han nok ikke alene om. I vår region har ikke folk glemt politiets talentløse håndtering av Birgitte Tengs-saken. Det hadde styrket folks tillit til politi og påtalemyndighet om denne spesielle saken fra Stord hadde kommet opp for retten.

Les også: Trekte fyllekøyringsaka mot politibetjent Espen Teigland

Fakta er at politimannens bil ble funnet i en grøft uten sjåfør. Kort tid etter blir politimannen pågrepet med høy promille. Han sier at nøklene ble stjålet i forbindelse med en slåsskamp utenfor et utested på Lervik. Ved en rettssak ville vi kanskje fått vite om politimannen hadde husket å anmelde at nøklene var stjålet for ikke å glemme om han hadde anmeldt de som angrep ham. Vi ville kanskje også fått vite om påtalemyndighetene har gjort en helhjertet innsats når det gjelder etterforskning.

Politiet har hatt over ett år på seg til å etterforske saken. Bare noen dager før saken skal opp for retten finner påtalemyndighetene ut at de ikke har gode nok bevis og trekker derfor saken.

Dette virker lite troverdig. Er påtalemyndighetene redde for at en rettssak ville avslørt deres inkompetanse eller er saken trukket for å redde en kollega? Som ikke det var nok at saken er trukket, får vi opplyst at politimannen høyst sannsynlig snart får jobben tilbake. Dette lukter av kameraderi på kammerset.

Dette debattinnlegget vart først publisert på Haugesunds Avis og er attgjeve med tillatelse frå forfattar.