Dette mener Fremskrittspartiet om veiprising


Transportøkonomisk institutt [TØI] laget i 2019 en analyse om at veiprising ville snu opp ned på bilavgifter, og at det kunne bli innført innen 5 år. Både Arbeiderpartiet og Høyre ville ha veiprising – men så langt har det ikke blitt innført.

TØIs forslag var en avgift på 20 øre per kilometer i distriktene mens rushtidsbilistene i de store byene må betale 4 til 5 kroner per kilometer – som i praksis betyr 100 kroner i avgift for å kjøre 20 kilometer med bil.

Grafen har spurt Fremskrittspartiet om deres syn på veiprising. Frank Sve, 1. nestleder i Transport- og kommunikasjonskomiteen har svart på spørsmålene:

Hvorfor skal vi ha veiprising?

Fremskrittspartiet er imot veiprising. Utbygging og vedlikehold av vei skal være et offentlig ansvar, også finansielt.

– Hvorfor skal fellesgodet offentlig vei bli brukerbetalt?

Fremskrittspartiet er imot dagens bompengeordning og mener opparbeidet bompengegjeld skal slettes. Vi fremmet senest forslag om dette i vårt alternative statsbudsjett for 2025 og mener modellen man brukte for å slette gjelden til Gardermobanen skal benyttes. Fremskrittspartiets alternative Transportplan for 2025-2036 er fullt ut statlig finansiert uten bruk av bompenger i nye veiprosjekter.

– Er brukerbetaling av vei rettferdig eller ansvarlig politikk?

Dagens Ap-regjering bruker bilistene som en avgiftspolitisk melkeku. Både kjøps- og drivstoffavgiftene er økt denne stortingsperioden og på toppen av dette kommer alle bompengene. Samtidig som regjeringen øker avgiftsbyrden kuttes det i nye veiinvesteringer og vedlikeholdsetterslepet fortsetter å øke. Regjeringens avgiftsøkninger gjør befolkningen fattigere og kutt i veiinvesteringer svekker trafikksikkerheten.

– Den gang Norge var langt mindre rikt enn i dag, var fri ferdsel på offentlig vei en selvfølge. Hva har skjedd?

Det er ikke mangel på penger i Norge – det er mangel på prioritering. Fremskrittspartiet vil ha slutt på sløsingen med offentlige midler på klimasymboler, grønn industri, innvandring og bistand. Vi vil heller prioritere velferdsstatens kjerneoppgaver, utbygging av infrastruktur samt betydelig redusert skatte- og avgiftsbelastning for folk og bedrifter. Bilavgiftene må reduseres og nye veier bør bygges uten bruk av bompenger.