– Regjeringen har utvist slett håndverk i sin iver etter å innføre besøksbidrag, populært kalt turistskatt. I realiteten er det en overnattingsavgift som også rammer innbyggere som overnatter på hotell i egen kommune ved bryllup, bursdager og konfirmasjon. Lovforslaget bør vurderes på ny; og da i tråd med normale høringsrutiner, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Bransjeorganisasjonen for landets statsautoriserte regnskapsførere mener prosessen rundt forslaget om turistskatt bærer preg av å være unødvendig forhastet, og dermed også mangelfull.
Vil ha ny lovtekst
– Regnskap Norge støtter ikke lovforslaget slik det er utformet. Nærings- og fiskeridepartementet må sette denne saken på vent til det har utredet et helhetlig og treffende lovforslag. Det understreker vi i vårt høringssvar. Er vesentlig ankepunkt er at de elementene som er mest presserende å håndtere, som cruiseturisme, bobilturisme og friluftscamping i naturområder, ikke er medtatt, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge. Det fremstår helt uvisst når denne såkalte «fase 2» av lovforslaget vil bli presentert. Det i seg selv er oppsiktsvekkende all den tide dette har vært et hovedargument for hele lovforslaget.
Ifølge det omstridte lovforslaget kan den enkelte kommune fastsette overnattingsavgiften så høyt som inntil 5 prosent. Forslaget gjelder hoteller, campingplasser, bobilparker, vandrerhjem, privatutleie, hotellskip, fritidsbåter i gjestehavn og annen overnattingsvirksomhet, også Airbnb. Regjeringen har et mål om at beskatningen kan innføres til sommeren.
Rammer gjester i egen kommune
– Regnskap Norge mener det er lite treffende, og nærmest villedende, å benytte begrepet «besøksbidrag» i lovens overskrift og i lovteksten. Basert på lovens utforming ville det ha vært riktigere å kalle dette en lov om overnattingsavgift. Av forenklingshensyn har departementet ellers ikke villet nærmere definere hvem som skal regnes som «overnattende». I praksis innebærer dette at til og med lokalbefolkningen vil være omfattet, sier Aale-Hansen og fortsetter:
– Utover de administrative forenklingshensynene for hotellene er det ikke lett å forstå hvorfor lokalbefolkningen i en kommune skal rammes av en turistskatt når de benytter hoteller og overnattingstjenester i egen kommune, f.eks. til konferanser, bryllup, konfirmasjoner og bursdager. Departementet har i ingen grad vurdert alternativer til dette, eller hvordan en avgrensning i tilfelle kunne vært løst på en administrativ effektiv måte, sier Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge.