Nå kan det bli kritisk mye snø på takene


De neste dagene er det meldt snøfall med flere titall centimeter snø enkelte steder. For mye snø på hus- og hyttetak kan skade konstruksjonen, advarer If.

I verste fall kan taket kollapse helt eller delvis hvis snøen ikke blir fjernet, ifølge forsikringsselskapet.

Hver vinter får flere bygninger i Norge skader på grunn av for store snømengder på taket.

– Hvis du opplever at dører og vinduer går tregt, eller ser nedbøyninger eller andre endringer i huset, kan det være et varsel om for at taket ditt er utsatt for høy belastning, sier Benedicte Veum, skadesjef for eiendomsskader i If.

– Om du hører knirking eller smell, kan dette også være tegn på det samme, sier hun.

Viktig å måke jevnt

Hvor mye taket ditt tåler avhenger av hvor gammelt huset ditt er. Nye tak tåler mer snø enn eldre. Fuktig snø er betydelig tyngre enn tørr snø.

– Takflatene må hele tiden har mest mulig jevn belastning under måking av tak. Hvis du måker den ene siden først, kan skjevbelastningen bidra til skader. Det er lurt å måke på hver side av taket vekselsvis. La det ligge igjen 10-15 centimeter, slik at taktekkingen ikke blir skadet, sier Veum.

Hun understreker at det er viktig å tenke sikkerhet ved måking.

– Ha alltid noen på bakken som kan følge med på deg, og eventuelt varsle om noe skulle skje. Dersom du ikke vil måke taket selv, finnes det vaktmestertjenester som kan gjøre dette for deg mot betaling, sier Veum.

Plikt til å forebygge skader

– Har du terrasse eller et enkelt tak over terrassen din, bør du fjerne snø her – selv ved moderate mengder snø. Disse konstruksjonene er ikke beregnet på å tåle like mye snø som hustaket ditt. Tak på sportsbod, garasje eller uthus er også steder du bør måke. Ganske spinkle konstruksjoner. Har du drivhus i glass, sier det seg selv at det ikke tåler stort av snø, sier skadesjefen i If.

Særlig hytteeiere bør sjekke hvor mye snø de har på taket nå, ifølge If.

– Det er særlig viktig å være oppmerksom på skjev belastning på taket. På fjellet kan vinden gjøre at det legger seg betydelig mer snø på den ene siden enn den andre. Konstruksjonen i bygningskroppen får dermed mer press på en av sidene, sier hun.

Som hus- eller hytteeier har du en plikt til å forebygge og minimere skader etter forsikringsavtaleloven og forsikringsselskapenes vilkår og sikkerhetsforskrifter. Dersom du opptrer grovt uaktsomt, kan forsikringsselskapene si at du må ta en større eller mindre del av regningen selv ved skade.

Hyttevenner avverger skader

Hvis du ikke har planer om å besøke hytta i vinter, eller bare være der sjelden, bør du skaffe deg en hyttevenn, oppfordrer If.

– En hyttevenn er noen som kan hjelpe deg med å passe litt på hytta og se til den av og til gjennom vinteren. Ved et slikt enkelt tilsyn får du raskt beskjed om det er mye snø på taket, om det har vært vannlekkasje eller at noen har brutt seg inn i hytta, sier Benedicte Veum i If.

Har du hytte på et hyttefelt, kan det være lurt å alliere seg med hyttenaboer. Ligger hytta litt mer for seg selv, er et godt alternativ å sjekke om noen fastboende kan ta en tur innom av og til, mener Veum.

– Flere gårdbrukere har dette som et tjenestetilbud, og tar i tillegg på seg slikt som måking av vei til hytta og måking av taket. I tilknytning til de store hyttelandsbyene finnes det også vaktmestertjenester, sier hun.