Husk dette til elbil-ferien


Her er tipsene du trenger for en vellykket elbil-ferie – både hjemme, på hytta og på veien

Sommerferien er her for de fleste av oss, og dyrtid gjør at mange nå går for bilferie eller hytteferie i stedet for kostbare utenlandsturer. Om du skal ut på langtur eller loffe rundt på rolig Norgesferie med elbilen, er det uansett smart å vite hva du kan gjøre for å holde laderegningen lavest mulig.

Lad smart før avreise

Det er greit å sørge for at «tanken» er full før du legger ut på veien. Når du skal lade bilen, hjemme eller på hytta, har du to valg: Du kan enten plugge i ladekabelen slik at den lader fullt med én gang, eller så kan du lade smart. Sistnevnte høres mye smartere ut, det ligger jo i ordet. Med smartlading lades bilen når strømprisene er lavest.

– Det beste med smartlading er hvor enkelt det er, du sparer penger uten å løfte en finger. Det eneste du trenger å gjøre er å aktivere smartlading i appen, definere avreisedag og tid, og plugge ladekabelen i elbilen, forklarer Gaute Haaversen-Westhassel i Tibber.

Siden ladingen skjer automatisk, trenger du ikke tenke på hvordan og når bilen skal lades eller ikke lades. Det eneste du må huske på, er å koble i ladekabelen. Resten går av seg selv.

Planlegg godt – unngå ladeangst

Vel ute på veien er en god tommelfingerregel å lade når du kan – ikke når du må. Ikke vent med å lade til batteriet ditt har nådd et faretruende lavt nivå, men benytt de muligheten du får underveis.

Det er også en fordel å planlegge ruta på forhånd, særlig hvis du skal ut på en langtur som er lengre enn rekkevidden på bilen, så du slipper de verste overraskelsene underveis. For eksempel har Elbilforeningen en fin reiseplanlegger med oversikt over alle ladestasjoner i ett og samme kart.

Hvis man ikke har ladebrikke og ikke er vant med å lade på tur, kan det være lurt å finne stasjoner som tar kort. Stadig flere ladeoperatører tilbyr kortbetaling, og på nye ladestolper er det krav om at du skal kunne betale med kort. Husk også at prisen på hurtig- og lynlading varierer mellom de ulike ladeoperatørene, så det kan være penger å spare på å gjøre god research på forhånd.

Stopp på cirka 80 prosent

Når du lader, ikke lad for mye. Stopp å lade når bilen er omtrent 80 prosent fulladet. Hvorfor? To ting: Tid og penger. Det tar cirka like lang tid å lade de siste 20 prosentene som å lade de første 80, derfor blir de siste 20 prosentene også unødvendig dyre.

Ta med ladekabel og nødlader

Husk å ta med deg både ladekabel for ladebokser og kommunale ladeplasser, og nødlader for vanlig stikkontakt. Det gjør at du får vesentlig flere muligheter for å fylle på med strøm når du først er ute på tur, og kan lade hvis du legger inn en overnatting et sted med destinasjonslader. Har du med ladekabelen din, er muligheten stor for at du kan få fylt opp batteriet for en rimelig penge i løpet av natten.

Få betalt for å lade

En av sommerens store nyheter for elbilister er muligheten for å tjene penger på elbilladingen sin. Tidligere har det vært kun storindustrien som har fått betalt for å være med å balansere strømnettet. Nå har mannen i gata fått samme mulighet med Tibbers løsning Grid Rewards.

Å balansere nettet betyr å bruke mindre strøm når det er for lite strøm i nettet eller bruke mer når det er et overskudd. Med mer sol- og vindkraft, to ganske uforutsigbare energikilder, har behovet for at også privatpersoner er med og balanserer strømnettet økt, forteller Gaute Haaversen-Westhassel i Tibber.

En av dem som nå er med å balansere strømnettet er elbileier Magne Wiersdalen.

– Med pengene jeg har tjent på Grid Rewards er snittprisen på ladinga mi i juni minus 27 øre. Det er kjekt å kunne støtte strømnettet når det er overskudd av energi, sier Wiersdalen, som tok i bruk løsningen så fort den ble tilgjengelig nå i mai.

Mens han tidligere sparte noen øre per kWh på å smartlade sammenlignet med det han betalte for øvrig strømforbruk, var besparelsen nå over 90 øre per kWh i juni.

– Jeg bruker ikke så mye strøm sånn ellers, så her er det vanskelig å gjøre noe med strømregninga. Forbruket i huset er det det er, det er på bilene det er mest å spare, forteller Wiersdalen.