Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse


– At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo. 

Edel håndverksdrikke fra Hardanger

Åkre Gård på vestsiden av Sørfjorden i Hardanger har lange tradisjoner for fruktdyrking. Lokal og egendyrket frukt benyttes i alle produktene. Moreller og plommer som ellers ville blitt kastet brukes i produksjonen av fruktdestillater, og det jobbes svært målrettet med metoder og teknikker som kan videreutvikle smak og heve kvalitet. Åkre Gård mottok Spesialitet for fire produkter – Edel Håndverk Rosé, Løynd Plomme fatlagra, Edel Premium og Edel Issider. Dommerpanelet sier om produktene at de komplekse, rene smakene med flott råvarepreg vitner om godt håndverk. 

Tradisjonsrike Sjure Gard i Gloppen

Eplene til Sjure Eplepresseri dyrkes på Sjure Gard i Gloppen i Sogn og Fjordane. Fruktdyrking har tradisjoner tilbake til 1800-tallet på gården. Sjure Eplepresseri Spesialitetsmerket for tre av sine eplemoster – Sjure Eplemost Aroma, Sjure Eplemost Discovery og Sjure Eplemost Summerred. Dommerpanelet trekker fram at eplemostene er velbalanserte, friske med god intensitet og god konsentrasjon. 

Eplemost fra fruktbygda Gvarv

Nyhuus Eplemost Henrik er laget for å passe godt til vegetar- og fiskeretter og mottok Spesialitet under Norges Beste Drikke. Råvarene er Telemarksepler av sortene Aroma, Elstar og Rubinstep dyrket på Nyhuus Gard i vestvendte eplehager. Regionen er kjent som et av landets aller beste fruktdistrikter. Eplemosten er i følge dommerpanelet sødmefull med preg av modne, krydrede epler. 

Glødende sider fra Sunnmøre

Skarbø Gard er en tradisjonsrik, familiedrevet gård som ligger på Stranda på Sunnmøre. Det benyttes lokale råvarer i produktene og Skarbø Sider Glød som mottok Spesialitet er laget av eple, bringebær, rips og moreller. Dommerpanelet trekker fram at Skarbø Sider Glød har en vakker, klar og lys rød farge. Aromaen er frisk og preget av røde bær med en god, lang ettersmak. 

Sterk drikkefaglig kompetanse

– En stor takk til HANEN for nok en strålende gjennomføring av Norges Beste Drikke. Å legge Spesialitet-vurderingen av norsk håndverksdrikke til et dommerpanel med sterk drikkefaglig kompetanse bidrar til å løfte fram de særlige kvalitetsegenskapene som kreves for å hevde seg i toppen, sier fagsjef lokalmat i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand. 

Norges Beste Drikke er en årlig nasjonal konkurranse for norske drikkeprodusenter som driver lokal foredling av norske råvarer til norsk drikke. HANEN har driftet konkurransen for Norsk Eplefest siden 2018.