Gjør deg klar for Earth Hour


Lørdag 23. mars går verden sammen for attende gang for å vise sitt engasjement for klima og natur ved å markere Earth Hour. Flere signalbygg i Norge og i verden slukker lysene, mens folk oppfordres til å gi én time til jorda ved å gjøre noe fint for planeten.

I fjor ble det gitt over 410 000 timer til jorda fra over 190 land, og i år håper WWF Verdens naturfond at det blir gitt enda flere.  

– Alle kan bli med på Earth Hour. Å gi en time til jorda kan være alt fra å slukke lysene til å gå en tur i naturen eller lage et bærekraftig måltid som du deler med andre, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.  

Lyset slås av flere steder
I Norge, tradisjonen tro, slukkes lysene på flere store signalbygg klokken 20.30. Holmenkollen nasjonalanlegg, Grand Hotel Oslo, Det kongelige slott, Rockheim i Trondheim og Clarion Hotel The Hub er blant aktørene som er med på å sette søkelyset på viktigheten av å trappe opp innsatsen for klima og miljø.

– Verden står overfor store utfordringer, blant dem den akutte natur- og klimakrisen som vi er nødt til å løse i fellesskap. Sammen kan vi bremse klimaendringene og bidra til å bevare naturen, selve livsgrunnlaget vårt. Hver positiv handling for jorda – liten eller stor – kan utgjøre en stor forskjell når alle bidrar, sier Andaur. 

Tydelig beskjed til politikere 
I 2022 ble verdens land enige om en naturavtale som har som mål å stanse og reversere tap av natur i havet og på land, og gi oss mer natur innen 2030. Dette følges nå opp over hele verden, og i Norge skal regjeringen legge frem en plan som skal stake ut kursen for norsk naturpolitikk i årene fremover. WWF håper at så mange som mulig i hele landet deltar på årets Earth Hour for å vise regjeringen at 2024 må bli året for konkret handling. 

– Det handler ikke bare om å slukke lysene. Når folk deltar på Earth Hour, sendes en tydelig beskjed til våre politikere om at vi står sammen og krever at ord gjøres om til konkret handling, sier Andaur.  

Om Earth Hour 
Det som startet som en liten markering arrangert av WWF i Sydney i 2007, har spredd seg til en global bevegelse for natur og klima. Denne fellesdugnaden er en symbolsk handling for å markere at verden står sammen mot klimaendringer og naturødeleggelser. Earth Hour har vært avgjørende for å folkeliggjøre miljøengasjement over hele jorda. I 2023 ble Earth Hour markert i hele 190 land. Kampanjen har inspirert globale initiativer og bidratt til bevissthet, handling og endring av politikk. I Norge har WWF Verdens naturfond arrangert Earth Hour siden 2009.