Derfor skal du ikke spare på strømmen nå


Mange frykter for dyre strømregninger og setter ned varmen, i håp om å spare penger. Det kan derimot vise seg å koste deg dyrt.

Til helga er det meldt kulderekorder på Sør- og Østlandet. I Oslo kan det bli ned mot 27 minusgrader, ifølge Meteorologisk institutt.

– Det er ingen grunn til å spare på strømmen i sprengkulda, heller ikke vannforbruket.

Det sier Kjetil E. Lein, som er visepresident i NITO.

– Kan bli kostbart

Han kommer med noen tips til deg som vil unngå skader, som kan koste både deg og forsikringsselskapet dyrt.

– Det er kostbart å ha en rørlegger på besøk. I beste fall er det bare å tine rørene, i verste fall sprekker rørene og du får vannskader i huset i tillegg. Det kan skape ganske omfattende skader og koste deg dyrt, forteller han.

Nå er det ikke noe grunn til å spare på hverken varme eller vann. 

– Kulda slår ofte inn etter at det har vært på det kaldeste og temperaturen begynner å gå ned igjen. Så ikke slå av alarmberedskapen før kulda har gått ordentlig ned.

Slik unngår du skader 

Her er hans tips til å unngå skader i hjemmet ditt.

  1. Ikke still ned temperaturen hvis du skal reise bort.
  2. Det må være plussgrader i alle rom hvor det er vannledninger.
  3. Det kan være lurt å åpne skapdører under vasker og skap langs yttervegger for å tillate varmluftssirkulasjon.
  4. Vannrør må isoleres for å frostsikre rørene. Dersom det ikke er sirkulasjon i vannrørene, vil god isolasjon bidra til å forsinke tiden det tar før vannet fryser. Man må kle på rørene for å holde kulda ute. Har man tidligere opplevd at vannet fryser, må det isoleres ytterligere evt. tilføre varme på rørene, som varmekabel, eller annen frostsikring som varmeovn eller annen varmekilde.
  5. Stillestående vann fryser lettest, og varmtvannet er vanligvis mindre hyppig i bruk enn kaldtvannet. Det betyr at varmtvannet kan stå stille i rørene over lengre perioder og deretter fryser lettere når temperaturen synker. For å få sirkulasjon i vannrørene, kan man la vannet dryppe fra kranene, spesielt om natten eller når temperaturen er lav. En jevn, liten strøm av vann kan bidra til å forhindre frysing. Dette gjelder spesielt for vannrør som er utsatt for ekstreme kuldegrader.


– Bortsett fra å isolere ytterligere, er ingen av disse tipsene spesielt miljøvennlige, men med den kulda som er i vente, har vi ikke andre valg enn å ty til disse tiltakene. Det er tross alt bedre enn å få rørleggeren på besøk til tusenvis av kroner, legger Lein til.