Suzuki rundet 80 millioner solgte biler


Det hele startet i Japan i 1909, og i dag er Suzuki en av verdens ledende bilprodusenter. Hemmeligheten bak Suzukis suksess i dag er den samme som da. Nå har Suzuki rundet 80 millioner solgte biler. 

I august i år rundet Suzuki en totalproduksjon på 80 millioner biler, fra det som i dag er blitt til 12 fabrikker i 11 forskjellige land. Suzuki er derfor en av verdens 10 største bilprodusenter. I tillegg produseres det både motorsykler og påhengsmotorer – men også modulhus og elektriske rullestoler.

Det begynte med vevemaskiner

Alt har en begynnelse, og historien om det som ble Suzuki Motor Corporation begynte i Japan for 114 år siden. I 1909 oppfant Michio Suzuki en ny vevemaskin for den japanske silkeindustrien, som ble en så stor suksess at den snart ble solgt til resten av verden. Michio Suzuki begynte å se seg om etter det neste produktet japanerne trengte. I utgangspunktet var det en 2-sylindret motor som du kunne montere på sykkelen. Noen år senere kom Suzukis første motorsykkel og i 1965 den første påhengsmotoren.

Suzukis første bil

Suzukis første bilmodell kom i 1955 og fikk navnet Suzulight. Frem til da var det bare de rikeste som hadde råd til en bil, men Suzuki endret på det. Nye Suzulight hadde en 0,3-liters 2-sylindret motor, så den var både billig og økonomisk. I tillegg var det en elegant 2-dørs sedan, med plass til hele familien, og nye Suzuki var det som startet Japans tradisjon med små, økonomiske biler.

Jimny ble en sensasjon

Selv Suzuki ble overrasket da det i 1970 ble presentert den første Jimny-modellen, LJ10, som opprinnelig kun var beregnet på japanere som bodde ute på landet og derfor ikke kunne kjøre en vanlig bil eller en av Suzukis motorsykler. Men resten av verden ble hodestups forelsket i den sjarmerende firehjulstrekkeren Jimny, og Suzuki syntes det var vanskelig å bygge så mange biler de kunne selge.

Siden den gang har det blitt produsert mer enn 2,8 millioner eksemplarer av Jimny.

Den bestselgende Suzuki-modellen er Alto

Suzuki-modellen som hittil har solgt flest eksemplarer i verden er Suzuki Alto, som også var tilgjengelig i Norge i flere år. Rundt 16 millioner enheter er produsert til dags dato.

I dag er den erstattet av Ignis i Europa, men modellen er fortsatt tilgjengelig i Asia og India. Suzuki Alto ble senere en av bilmodellene som ble synonymt med en japansk minibil. Den 2. bestselgende Suzuki er Wagon R, som har blitt solgt over hele verden i ca. 9,5 millioner eksemplarer. På 3. plass finner vi Suzuki Swift, som nærmer seg en totalproduksjon på 9 millioner eksemplarer.

Suzuki i Norge

Suzuki gjorde sin entré i Norge i 1983. I løpet av de siste fire tiårene har Suzuki bygget en sterk tilstedeværelse og merkevare i det norske markedet, med en imponerende portefølje av modeller som gjennom alle år vært skapt for norske forhold.

I løpet av disse 40 årene har Suzuki Norge solgt rundt 80.000 biler til norske kunder, og har opparbeidet seg en stor og lojal kundegruppe.

Suzuki Swift er en av de mest ikoniske modellene fra Suzuki, og har vært en pålitelig følgesvenn for norske sjåfører i fire tiår. Som eneste modell har Swift vært en del av Suzuki Norge sitt modellutvalg helt siden 1983, og er fremdeles blant Norges mest populære småbiler. Den har gjennomgått flere generasjoner med oppgraderinger, den siste i 2020. 

Suzuki Vitara, XL7, Grand Vitara, Liana og ikke minst Baleno har også vært viktige bidragsytere til Suzuki sin norske suksess.

Fremtiden til Suzuki er elektrisk

Det vil ikke være feil å si at fremtiden allerede er her, også hos Suzuki, da de lenge har hatt hybridteknologi som mild hybrid, full hybrid, PlugIn hybrid – og snart også en elbil.

Suzuki har allerede vist konseptbilen Suzuki eVX – en ny elektrisk SUV med 4×4 og moderne design. Den forventes lanseringsklar mot slutten av 2024.

På lengre sikt vil Suzuki utvide elbilprogrammet med modeller i alle bilstørrelser.

Om Suzuki Motor Corporation  

Suzuki Motor Corporation er en av Japans ledende bilprodusenter, og er en av verdens ledende bilmerker. Selskapet produserer 3,5 millioner biler årlig. Produksjonen foregår på egne fabrikker og gjennom en rekke datterselskaper og joint ventures i og utenfor Japan.   

Suzuki ble etablert i 1920 og har hovedkvarter i Hamamatsu i Japan. Toshihiro Suzuki er president i selskapet.  

Om RSA Suzuki i Norge 

RSA er en nord-europeisk bilimportør i 12 land, og den offisielle distributøren av Suzuki personbiler i Norge. Som et privateid selskap med historie helt tilbake til 1936, har RSA utviklet sterke merkevarer i mange markeder. Samarbeidet mellom RSA og Suzuki strekker seg tilbake til 1983, og har i fire tiår levert kvalitetssikre personbiler med firehjulstrekk som DNA.