Dusj med badedøren åpen for å redde parketten


Kald vinterluft bærer ikke med seg så mye fuktighet. Nå kan parkettgulvene rundt om i Norge få små sprekker og begynne å knirke. Her er tipsene fra gulvbransjen og IFI som kan hjelpe.

– Når det er som tørrest i luften om vinteren kan parkettgulvet i korte perioder få små sprekker. Dette er en helt naturlig konsekvens av lav luftfuktighet, og sprekkene blir stort sett borte når fukten øker igjen. Likevel er det mulig å i noen grad forebygge at sprekkene i det hele tatt oppstår, sier Chera Westman, teknisk rådgiver hos ifi.no.

Tre er det som heter et hygroskopisk materiale, det vil si at det trekker til seg fuktighet fra omgivelsene. Dette er gulvbransjen klar over, og moderne gulv er laget for å tåle de forholdsvis store variasjonene i luftfuktighet godt. Denne naturlige bevegelsen i alt treverk er årsaken for at sprekker og knirk i parkettgulv ikke er reklamasjonsgrunnlag.

Unngå skader som varer

Selv om sjansen er stor for at sprekkene naturlig forsvinner når treverket sveller til våren, er det likevel viktig at ikke luftfuktigheten blir for lav. Luftfuktigheten måler du enkelt med et hygrometer. Innkjøp av et bra måleinstrument kan vise seg å bli godt investerte hundrelapper. Den relative luftfuktigheten i inneluften skal gjerne ligge mellom 30-60 prosent, men vinterstid vil den i mange boliger ligge under 20 prosent over tid. Dette kan føre til langvarige skader på tregulv.

– Et eksempel på slike skader er knirk i gulvet som ikke gir seg, sprekker mellom stavene i ett og samme parkettbord og mellom parkettbordene, og i verste fall at toppsjiktet løsner fra mellomsjiktet i konstruksjonen. Slike skader går ikke tilbake av seg selv når luftfuktigheten stiger, understreker Westman.

Det er med andre ord viktig å følge med, slik at man kan gjøre noen tiltak før det begynner å sprekke opp.

Tilfør fuktighet med enkle grep

I moderne, tette hus og leiligheter med mekanisk (balansert) ventilasjon og boliger i innlandet er risikoen spesielt stor for tørt inneklima. Elektriske panelovner og gulvvarme bidrar også til å tørke ut luften. Det anbefales ikke å skru av ventilasjonen i moderne boliger, men du kan kanskje justere ned sirkulasjonshastigheten litt, altså hvor ofte luften byttes ut. Et annet alternativ er å tilføre litt fukt.

– Dusj med badedøren åpen. Kok poteter uten lokk på kjelen, og med kjøkkenviften skrudd av. Husk å vanne potteplanter og sett tørkestativet til klesvasken i stua der gulvet begynner å sprike, alt dette er tiltak som tilfører ganske mye fuktighet i et rom, sier Westman.

Senk temperaturen

– Å skru ned temperaturen i boligen når du ikke er hjemme eller om natten, er bra både for strømregningen, miljøet og parketten, påpeker Westman.

Senkes temperaturen i et rom med 1 grad vil luftfuktigheten kunne øke med omtrent 1,5 til 2 prosent. Dette er et godt tiltak for tørre tregulv. Det er også verdt å notere seg at gulvvarme må brukes med omhu, og temperaturen skal ikke overstige 27 grader i overflaten. Dette gjelder åpne flater, men også under gulvtepper. Blir tregulvet for varmt kan det rett og slett gå opp i limingen, og spesielt under tykke gulvtepper er dette en risiko.

Vær oppmerksom ved bruk av luftfuktere

Det er forskjell på hvordan fukt bør tilføres i eldre og nyere boliger. Eldre boliger har gjerne lufteventiler, og i høyere grad selvtrekk eller naturlig ventilasjon. Det fører oftere til naturlig høyere luftfuktighet, sammenlignet med en ny bolig som har balansert ventilasjon med vifter. Her kan tilførsel av for mye fukt til inneluften føre til kondens ved vinduer og kalde flater. For eldre boliger anbefales det å velge bort luftfukteren, og heller gjøre andre tiltak.

Rådet fra gulvbransjen er i første omgang å ikke stresse dersom gulvet får små sprekker eller knirker nå om vinteren. Det går normalt over. I tillegg bør du ha et godt fungerende hygrometer, slik at du kan følge med på at lukftfuktigheten ikke avviker fra anbefalte prosenter – det skal hverken være for fuktig, eller for tørt. Når luften er passe fuktig, er tregulvet mest fornøyd.

Enkelt sammendrag

  • Tre er et hygroskopisk materiale som betyr at det trekker til seg fuktighet fra luften, og sveller og krymper basert på luftfuktighet.
  • Sprekker og knirk i gulv er ikke reklamasjonsgrunnlag.
  • Kjøp et hygrometer og følg med på relativ luftfuktighet. Den bør ikke være under 20 prosent.
  • Tilfør fuktighet om nødvendig, ved å tørke klær på tørkestativ i det aktuelle rommet, dusje med badedøra åpen, koke poteter i kjele uten lokk, og vann potteplanter.
  • Senk temperaturen om du kan, og pass på at temperaturen i gulv med varmekabler ikke overstiger 27 grader.
  • Ikke stress om du finner sprekker i tregulvet som ikke har vært der før – det går normalt over.