Tingfie er bildet tyvene hater


Det kan være vanskelig å huske alt du eier hvis du får besøk av tyver eller boligen brenner. Ta tingfier med mobilen av eiendelene dine, oppfordrer If.

Bilder og videoer av det du eier, gjør det enklere for både politi, forsikringsselskaper og deg selv. Særlig er rammenumre på sykler og serienumre på datamaskiner, kameraer og annet elektronikk viktig å ta vare på.

– Kommer politiet over en kassebil fullastet med hva som kan være tyvgods, er det mye enklere å finne ut av riktige eiere når folk har levert anmeldelser med serienumre og eventuelle bilder. Det blir også enklere for påtalemyndigheten å etterforske og ta en tiltale, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Vanskelig å huske

De siste årene har verdier for sju-åtte milliarder kroner årlig blitt flammenes rov ved branner i norske boliger og hytter. Det viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

Når boligene skal bygges opp igjen, er mange i villrede om hva som har gått tapt av inventar og innbo. Det er vanskelig å huske alt.

– Etter en brann må våre skadeeksperter derfor ofte bidra med sin erfaring om alt hva som finnes i norske boliger for at oversikten skal bli så fullstendig som mulig. Bilder eller video gjør det imidlertid raskt og enkelt å lage en liste i etterkant, sier Sigmund Clementz i If.

I en undersøkelse If gjennomførte for noen år tilbake, svarte bare én av fem at de tok bilder av tingene i boligen for å gjøre det enklere etter en eventuell brann eller ved tyveri.

Skylagring er smart

– Tingfier er bra. Dersom boligen skulle brenne ned til grunnen, gjør tingfiealbum som er lagret i dataskyen det mye enklere å lage handlelister for å kjøpe inn nye ting, sier Clementz.

– Jeg har snakket med folk som har har blitt rammet av brann, huset er blitt bygd opp igjen og fylt med møbler og saker, men de har glemt å kjøpe ny pendress. Veldig kjedelig å oppdage dagen før du skal i bryllup at du ikke har dress, sier han.

– Spandér et kvarter i sommer på å sveipe over boligen med mobilkameraet. Ta bilder eller gjør en kjapp video. I løpet av ti til femten minutter klarer du å filme alt du eier i rom, kott, hyller, skuffer og skap. Husk garasje og sportbod også. Få med serienumre på sykler, elsparkesykler og forbrukerelektronikk, som datamaskiner. Lagre deretter alt på en sikker plass i dataskyen. Slik skylagring er ofte inkludert i mobilabonnementet eller er en del av tilbudet til e-postkontoen du har, sier Clementz.

Tingfier med nærbilder av serienumre og andre kjennetegn kan dessuten gjøre det lettere for politiet å gi deg tilbake gjenstander hvis noe blir stjålet og det kommer til rette igjen.

Slik tar du tingfie

  • Bestem deg for om du vil lage bilder eller video, og lag en liten plan i hodet om hvordan du du systematisk skal bevege deg gjennom boligen for å få med deg alt.
  • Husk at bilder eller video ikke trenger å være mesterverk. Det viktigste er at det er enkelt å se gjenstandene du tar bilder av eller filmer.
  • Det kan lønne seg å åpne dører i skuffer og skap på forhånd. Ikke vær redd for å løfte ut ting for å vise dem fram.
  • Ta oversiktsbilder og nærbilder. Bruk kameraet fra flere vinkler i rommene så du får med alt.
    Har du kameraer og hjemmeelektronikk med serienumre, bør du ta nærbilder av disse numrene. Det gjør det enklere for politiet ved eventuelle beslag av tyvegods.
  • Det er enkelt å ta bilder og video med naturlig lys i mange rom, så det er best å gjøre det på dagtid. I kott og skap klarer de fleste mobilkameraer i dag å filme i akseptabel kvalitet, selv om det er ganske mørkt. Trenger du ekstra lys, slå på lommelykten på mobilen.
  • Ting med affeksjonsverdi er det umulig å erstatte med penger. Legg gjerne litt ekstra flid i å dokumentere disse. Skulle det brenne, er det en liten trøst at du i alle fall har tatt vare på bildeminner.
  • Last opp bilder eller video til nettskyen. Mange har nettlagring inkludert i mobilabonnementet sitt. Det finnes også mange gratistjenester som tilbyr lagring. Velg en stabil tjeneste som også finnes der om noen år.