Fornøyelsesparker i Sverige og Danmark – Her får du mest for pengene


Er du en av mange som skal tilbringe sommerferien i ett av våre skandinaviske naboland og har planlagt å besøke en fornøyelsespark? I år kan det være deiligere, i hvert fall for lommeboken, å være norsk i Sverige enn i Danmark. Her er en prisoversikt over de mest populære fornøyelsesparkene i Sverige og Danmark.

Ekstra dyr ferie i år 

Sommerferien nærmer seg, og mange planlegger å feriere i Norden. Ifølge Virkes ReisePULS vil henholdsvis 21% av de spurte velge Sverige mens 20% foretrekker Danmark som ferieland i år. Sjansen er stor for at mange av disse vil legge turen innom en eller annen fornøyelsespark i løpet av ferien. 

Å tilbringe tid på tivoli og fornøyelsesparker har alltid vært dyrt – men i år kan det være ekstra belastende for lommeboken på grunn av den svake norske kronekursen.

Store forskjeller på Sverige og Danmark

Du kan spare mange penger på å besøke Sveriges mest populære fornøyelsesparker framfor tilsvarende i Danmark i sommer. Selv om prisene generelt er høyere i Danmark så er det kronekursen som utgjør den største forskjellen.

For 100 danske kroner må du ut med 158 norske kroner. Sveriges kronekurs ligger for første gang på mange år litt over den norske kronen. Per dags dato må du betale 101 norske kroner for 100 svenske kroner.

Valutakurser er omregnet til norske kroner 8/6-2023

Billigst å ta ferien hos søta bror

En familie på to voksene og to barn må ut med rundt 2.464 kroner for en dag i Tivoli. Velger du en heldag i Grøna Lund på en av de dyreste dagene havner prisen på nesten det samme. På Grøna Lund kan du derimot korte ned dagen og velge ettermiddag – eller formiddagspass og da blir prisen 1.596 kroner for en familie på fire. 

Selv om forskjellen på selve billettprisene ikke er så stor så utgjør altså kronekursen desto mer. Spesielt om du legger besøket på dager du kan få billigere pris. Så skal du kjøre karusell i våre skandinaviske naboland i sommer, så er Sverige det billigste alternativet.

Dyrt å være norsk i Danmark

Det er verdt å tenke på at sukkerspinn, is og annet under dagen blir mye dyrere i Danmark enn i Sverige på grunn av kronekursen.

Handler du mat for 1.000 danske kroner så forsvinner det, per dags dato, 1.584 norske kroner fra kontoen din. Gjør du det samme i Sverige så koster det deg 1.009 norske kroner. Du kan altså spare mange tusen kroner ved å velge en svensk fornøyelsespark i stedet for en dansk. 

Hvorfor er den danske kronen så dyr?

Forskjellen mellom de norske og danske valutaene kan forklares med at Danmark har en fast valutakurs. De har bundet sin krone til euroen. Dette betyr at verdien av kronen mot euroen alltid er den samme. Norge og Sverige har derimot en flytende valutakurs, der markedsfaktorer bestemmer verdien av kronen.