Smitteekspert: – Munnbind effektivt for å beskytte seg mot koronavirus


Den sørkoreanske legen og smitteeksperten Kim Woo-joo insisterar på at bruk av munnbind reduserer risikoen for å bli smitta av koronavirus.

Det var mediekanalen Asian Boss som intervjua smitteeksperten på Korea University Guro Hospital [KUGH], som er det største sjukehuset i Seoul.

I intervjuet seier han at munnbind definitivt er effektivt:

– Forskning viser at profesjonelle helsearbeidarar som brukar munnbind har mykje lågare sjanse for å bli smitta enn dei som ikkje brukar slike.

– Sjølvsagt hjelper det. Kvifor elles ville legar i sjukehus bruke munnbind? spør han retorisk.

Mangel på munnbind som årsak til at styresmaktene ikkje anbefalar slike

Woo-joo tykkjer det er rart at ein ikkje ser folk bruke munnbind i Europa og USA, og meiner at det kan vere andre årsakar til at styresmaktene ikkje rår til bruk av munnbind.

– USAs helsestyresmakter seier at folk ikkje treng bruke munnbind, og Verdas helseorganisasjon det same, men eg er ueinig, seier han.

– Ein må forstå konteksten: Eg trur at poenget er å hindre at folk hamstrar munnbind fordi helsepersonell treng dei meir.

– Hvis det ikkje er munnbind nok, så kan ikkje helsepersonell behandle folk, ikkje sant? seier eksperten.

Woo-joo seier vidare i intervjuet at årsaka til at koronavirus spreier seg saktare i Sør-Korea og andre asiatiske land enn Europa og USA, er fordi dei fleste brukar munnbind når dei er ute i det offentlege rom.

– Vi kan absolutt konkludere med at det er generelt færre infeksjonar i Sør-Korea fordi nesten alle brukar munnbind, avslutta han.

Debatten om munnbind har byrja rulle i Noreg: «– Ein tragedie å eksperimentere på vår bekostning»

Resett har også stilt spørsmålet, og fått mange reaksjonar.

https://www.facebook.com/resettmedia/posts/910755069337408

 

Ein lesar skriv at:

De fortsetter å juge. Den dagen det blir nok munnbind, blir det påbudt for alle. De bør snart starte med å snakke sant. Dette er bare helt tragisk.

Ein annan:

Munnbind er vel en bra ting, selv om det i seg ikke beskytter 100%. Vi mennesker har en tendens til å ta oss til ansiktet svært ofte, både å gnu seg i øynene,under nesa eller rundt munnen. Med munnbind så unngår en å komme i kontakt med munn/nese, så da sier sunn fornuft att dette hjelper når en beveger seg på steder der kontaktsmitte er.

Ein annan:

Så utrolig unødvendig og uansvarlig å utsette befolkningen på denne måten. Man skal liksom være smartere enn alle andre land og alle andre erfaringer. Vi bør kunne velge selv hva er best for oss, men det er ikke så lett når alle munnbind er ute av markedet fra første dag. Det er en tragedie å eksperimentere på vår bekostning.

Og:

Det er garanter noe dem sier fordi det finnes ikke nok. Drar man til østen så bruker utrolig mange mennesker munnbind. Det vet jeg fordi jeg har sett det i vinter. Fikk kjøpt på pharmasi/apoteket. Det er neppe fordi dem ikke tror det hjelper .

Nyleg skreiv også tidlegare forskningsdirektør, Jørgen Karlsen, i det norske bioteknologiske forskningsselskapet A-viral at «Munnbind må bli påbudt».

– Det er helt uforståeleg at norske styresmakter ikkje tilrår bruk av munnbind skreiv han på NRK Ytring:

Med eit ekstremt smittsomt virus som korona er bruk av ansiktsmasker eller munnbind på butikkar og offentlig transport ein absolutt føresetnad for å lukkast raskt i kampen mot det dødelige viruset.

Karlsen seier også, som smitteeksperten Kim Woo-joo, at ein er forsvarslaus mot smitten som kjem via lufta, viss ein er utan munnbind.

Her kan du sjå heile intervjuet med Woo-joo.