«Vi er i en hotellobby i Oslo. På den andre siden av bordet sitter Clint Watts, utenrikspolitikk-forsker ved The Foreign Policy Research Institute og tidligere spesialagent i FBI».
«Dagen etter intervjuet vårt står Watts på scenen i Store Studio i NRK. Rundt 400 mennesker fyller stolene, trappene, og ledig plass langs veggene. Det er på grunn av dette arrangementet han er i Oslo; foredraget «Internasjonale påvirkningsoperasjoner: Å ødelegge demokratier fra innsiden», på NRKs Fagdag 2019. Publikum består av journalister og øvrige ansatte i NRK og andre norske mediebedrifter».

NRK har hatt storfint besøk, syns de. Det dreier seg om en amerikaner med bakgrunn fra FBI. Ja, Clint Watts skal være «ekspert på påvirkningsoperasjoner, terrorisme og Russland», iflg Anders Hofseth, kommentator og strategisk rådgiver i NRKbeta, som har skrevet to artikler basert på intervju med Watts. Begge ble publisert 22. oktober.

«NRKbeta har bedt en av verdens ledende eksperter på feltet forklare alt man bør vite». Lesningen av de to artiklene viser imidlertid at NRK snarere har invitert Watts for at han skal indoktrinere norske journalister/mediefolk i politisk korrekt tenkning om storpolitiske forhold, nærmere bestemt i den ortodokse troen på at Russland er fienden, Russland er utspekulert, lumsk og farlig, Russland er slem osv. Dette mens «vi», USA/NATO/Norge er snille. Og vestlige/norske journalister er heltene som avslører Russlands skurkestreker.

Deretter har NRK valgt en pålitelig (i ordets verste forstand) journalist til å intervjue Watts. For en ordentlig journalist hadde, i motsetning til Hofseth, interessert seg for hvorfor nettopp Watts ble invitert, nøyaktig hvem som fikk den ideen, hvem som betaler reise, opphold, honorar for ham og hvilket budsjett som brukes til dette.

«To sentrale mål (for Russland) er en oppbrytning av EU og NATO. Hvis de kan bryte opp den militære, den diplomatiske, og den monetære unionen, er styrkeforholdet et helt annet. Da kan de møte landene enkeltvis, og forhandle én til én, og bruke militærmakt én til én og overmanne dem» (Watts).

Naturlig kommentar hvis Hofseth hadde vært mer enn et mikrofonstativ kunne ha vært: Vel, nå ser det ut som om Vesten klarer det utmerket uten Russlands hjelp. Dessuten er USA/NATOs ressurser når det gjelder å så splid og hat mellom folk langt større enn Russlands. Og påstanden om militærmakt er kun en konspirasjonsteori.

«Et av hovedverktøyene som brukes for å påvirke befolkning er sosiale medier. De har utviklet seg til å bli standardplattformene for propaganda og påvirkning» (Watts).

Også USA/NATO/EU, det norske forsvaret samt NRK og andre NATO-lojale medier og institusjoner bruker sosiale medier som propaganda/påvirkningsverktøy.

«Forskjellen mellom russiske RT og «frie» medier er at RT mottar ordre rett fra Russlands regjering» (Watts).

Forskjellen? Så hvorfor sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen at han er «opptatt av at NRK skal utføre det politikerne har pålagt oss» (Dagsnytt 18 13. oktober 2017)?

DET betyr sjølsagt ikke at politikerne detaljstyrer NRK, like lite som russiske politikere detaljstyrer RT. Men det er helt misvisende å si at NRK er uavhengig. Hvordan kan en institusjon som er avhengig av årlige milliardoverføringer fra den norske stat være uavhengig?  Faktum er at NRKs dekning av utenrikspolitikken især går hånd i hanske med politikken norske politikere bestemmer. Og vi som daglig bruker både NRK og RT vet at det er forskjeller på vinklinger og hvilke saker som omtales, det er for eksempel  lite sport og kjendiser på RT. Men ofte er RT mer informativ og grundigere enn NRK. Det er også en myte at det ikke forekommer kritikk av Russlands politikk på RT. Her to eksempler.

1.  Abby Martin kritiserer «annekteringen» av Krim. Hun fikk forøvrig ikke sparken pga det, slik noen påstår. Hun slutta frivillig etter et års tid og er fortsatt aktiv som journalist for Telesur. Seinere sa hun at hun hadde større frihet mens hun var i RT enn i noe USA-medie hun hadde vært.

2. Kenneth Roth, leder for Human Rights Watch, håner Putin og Assad nesten sammenhengende i 25 minutter:

«(Russland) avfeide de ting Assad faktisk gjorde, som å bruke kjemiske våpen i Syria» (Watts).  

Her burde Hofseth sjølsagt ha spurt om bevis for denne svært omstridte påstanden.

«De så etter to typer folk, som i gammel Kreml-sjargong kalles nyttige idioter og medløpere» (Watts).

Dette er først og fremst komisk i og med at Hofseth sjøl framstår som nyttig idiot/medløper der han helt uten motforestillinger aksepterer påstandene ovenfor samt mange andre fra den amerikanske påvirkningsagenten. Det er i det hele tatt intet av det Watts beskylder Russland for som ikke USA/NATO gjør minst ti ganger mer av. «Beskyld dine fiender for det du sjøl gjør» (Joseph Goebbels).

«One of the many pressing stories that remains to be told from the Snowden archive is how western intelligence agencies are attempting to manipulate and control online discourse with extreme tactics of deception and reputation-destruction».

Les også: How Covert Agents Infiltrate the Internet to Manipulate, Deceive, and Destroy Reputations

Det NRK har klart med disse to artiklene er å avsløre sine metoder for å indoktrinere journalister. Som om ikke det er nok har NRK laget en quiz som «inngangsbillett» for å få være med i kommentarfeltene under artiklene, en quiz som er laget sånn at man må svare feil for å kunne bli med. Dvs, man må svare med de politisk korrekte svarene Watts anviser. Hvis man svarer korrekt i steden for politisk korrekt får man altså ikke være med på debatten! I alle fall gjelder det spørsmålet om RT versus NRK. Skjermdumpen og innholdet i artiklene viser at NRK forventer det ukorrekte alternativ 2 på det spørsmålet.

Inngangsbillett: NRKs quiz for å få være med i kommentarfeltene under artiklene.

Dette minner stygt om hjernevask og viser at Norges metoder for å skaffe systemlojale/ukritiske journalister neppe kan skille seg mye fra de metodene totalitære stater bruker. Det at ingen av de 400 mediepersonene meg bekjent har skrevet noe kritisk om dette forteller oss hvor vellykket indoktrineringen er og at deltagerne må ha blitt håndplukket. Jeg ble i alle fall ikke spurt om å bli med. Heller ikke Pål Steigan.

Det er tydelig at noen ønsker å kriminalisere kritikk av USA/NATO og deres evige kriger, ved å mistenkeliggjøre/stemple alle kritikere som russiske agenter/bots/troll. Dette er 50-tallets mccharthyisme i ny innpakning.

Linker til artiklene:

Nyttige idioter og medløpere: Slik virker russiske påvirkningsoperasjoner

Artikkelen er skrevet av Lars Birkelund og var først publisert på Steigan.no


Del artiklane våre med venene dine på sosiale medier.


Del artiklane våre med venene dine på sosiale medier.


Del artiklane våre med venene dine på sosiale medier.


Del artiklane våre med venene dine på sosiale medier.